Arvode

Kort (1,5-2 tim) - SEK 4.000

Halvdag - SEK 6.500

Heldag - SEK 8.500

Vid bokning av fler än ett föredrag/föreläsning erhålles 10% rabatt

 

 

  Se även mina längre föreläsningar om turism och reseliv:

 

 

 

 

 

 

Svalbard och Arktis

 

Jag har under tio sommarsäsonger arbetat som guide och koordinator på Svalbard/Spetsbergen i Arktis. Båtrundturer och vandringar i vildmarken har lärt mig en massa om flora, fauna, kultur och historia i den Arktiska världen. Följ med på en upptäcktsresa runt Svalbard eller möt isbjörnen i packisen i ett av mina bildföredrag.

 

110 mil norr om nordkap, mitt emellan fastlandet och Nordpolen ligger ögruppen Svalbard. Området, som upptäcktes 1896, är fascinerande både ur natur och kulturhänsyn. Här finns lämningar från gamla valkokerier, fångsthyttor från isbjörnsjakt och en rad fynd från andra världskriget och nedlagda (samt aktiva) kolgruvor och samfund. Alltsammans är väl bevarat av den arktiska kylan och permafrosten i marken - mitt i naturens eget museum. 

Och här finns både isbjörn, räv, ren, valross, val, säl och en mängd havsfågel att upptäcka. Allt omgivet av en fantastisk natur med vidunderliga glaciärer och ett rikt men "lågmält" växtliv. Välj mellan:

 

    • Svalbard - den sista vildmarken i Arktis
    • Isbjörnen - Arktis konung
    • Vinter i vildmarken
    • Andrées ballongfärd och andra vildmarksexpeditioner
    • Övrigt

 

Möt Svalbard, dess natur och historia i intressanta bildföredrag direkt ur verkligheten. Läs mer om föredragen nedan.

 

 

Svalbard – den sista vildmarken i Arktis (1,5-2 tim)

På 79°N ligger Longyearbyen, Svalbards huvudstad och världens nordligaste samfund med 1600 invånare. Men bara ett stenkast från sista huset sträcker vildmarken ut sin hand där glaciärer, isbjörnar och fantastiska bergsformationer tar vid. Ett bildföredrag om Svalbard vinter och sommar. En rundtur runt ögruppen med historia, kultur, flora och fauna i denna en av världens sista orörda vildmarker i Arktis.

 

Arktis konung

Gulingen, bamsefar, Arktis konung – kärt barn har många namn och isbjörnen är inget undantag. Med sina stora håriga tassar, den väldiga kroppen och gulvita pälsen rör den sig lika smidigt på land som i vatten. Över stora områden vandrar den i jakten på säl omkring i Arktis orörda vildmark och för de flesta som kommer till Svalbard är möjligheterna att få se isbjörn det som lockar mest. 

 

 Vinter i vildmarken

Sommartid går solen aldrig ner och vintern försvinner den helt. Under fyra månader härskar mörkret och bara norrskenet lyser upp himlen. Men i mars återvänder solen och livet. De vackra, snötäckta landskapen blir åter synliga och äventyren lockar både invånare och turister ut i vildmarken. På snöskoter, med hund eller på skidor blir Svalbard en oförglömlig resa bland vita vidder, höga fjäll och infrusna glaciärer.

 

Andrées ballongfärd och andra vildmarksexpeditioner

Många är de äventyrare som gett sig i kast med att erövra nordpolen. En av de mest kända expeditionerna, trots att den inte lyckades, är ingenjör Salomon August Andrées ballongfärd år 1897. Ballongen kraschade i isen och de tre expeditionsmedlemmarna försökte förgäves nå fastlandet. Fyrtio år efter deras försvinnande fann man ett läger på Kvitöya nordöst om Svalbard. Med hjälp av dagboksanteckningar som Andrée gjort vet man därför vad som hände och än idag kan lämningar från startlägret i Virgohamna på Svalbard beskådas.

 

Övrigt

Skräddarsydda föredrag kring kultur, historia, expeditioner, djur och natur etc.

 

Kp-write

Föredrag och föreläsningar